Initiatiefnemer
Dirk Lievens

Dinsdag 17 juni 2014

Odiel Defraeye zaal in Rumbeke


Odiel heeft zijn eigen Odiel Defraeye zaaltje in Rumbeke. 

In het kader van het project Fietsen in Harmonie van Provincie, Stad en RHIO zone werd door burgemeester Martens donderdag 12 juni 2014  in gezelschap van initiatiefnemer Curd Neyrinck de drinkbus Odiel Defraeye voorgesteld. Een mooi hebbeding voor alle deelnemers aan de kwis fietsen in harmonie die je kennis test over de fietsers in het verkeer.

 

Dirk Lievens zorgde namens de Vrienden van Odiel Defraeye voor de aankleding van de vergaderzaal Odiel Defraeye met een 17 pankartes met telkens 3 foto's en begeleidende teksten.

 

Voorzitter VZW Rista Harry Stoop lichtte het project toe. Schepen Debels schetste het gebeuren rond de Ronde van Frankrijk 2012 die op 9 juli door Roeselare en Rumbeke passeert.  Burgemeester Martens schetste het kader. Curd  Neyrinck  namens de Politiezone sprak over het project en de wielerkwis. Dirk Lievens had het over de betekenis van Odiel Defraeye.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenDinsdag 30 juli 2013

verjaardag Odiel


Ik heb de geboortedatum van Odiel op 14 juli - 1888 - dit jaar laten passeren zonder een speciale plechtigheid met de vrienden. Het was wel snikheet in die periode. Maar we zullen zeker nog iets speciaals doen voor onzen Odiel in de loop van 2013  !Dinsdag 30 juli 2013

het Nieuwsblad


In het Nieuwsblad verscheen tijdens de ronde van 2013 een dubbele pagina over de Figuur van Odiel Defraeye.  Een journalist had me daarover gekontakteerd en we maakten hem wegwijs in de wereld van Odiel. Een foto van deze pagina moet hier nog bijkomen  !Zondag 17 maart 2013

ODIEL WINT MILAAN SAN REMO


100 jaar terug in 1913 won Odiel DEFRAEYE  Milaan San Remo. Deze namiddag wordt de Primavera verreden. Ik zal eraan denken. Onze Odiel van Rumbeke, een groot kampioen. Met pech zal hij aan de kop van het klassement in de vijfde rit van de Ronde van Frankrijk in 1913 de wedstrijd moeten staken.  En het jaar erop is het oorlog. Een breuk in zijn carriere van die sterke en sierlijke pédaleur.Zondag 22 juli 2012

Odiel Defraeye en Vive le Vélo


 

Een GRAFELIJK LINT EN EEN ERE TEKEN VOOR ODIEL DEFRAEYE

 

Dirk Lievens: " Bij de start van het genootschap  in februari 2011 heb ik het idee gelanceerd om  een Grafelijk Lint en Ereteken Odiel Defraeye aan iedereen die lid werd van ons genootschap te bezorgen. Toen Sporza  journalist Sammy Neirynck mij  kontakteerde voor een reportage rond Odiel Defraeye voor het programma "Vive le Vélo" vroegen we hem Odiel Defraeye opnieuw aan gans Vlaanderen te laten kennen en gaven we dit idee nog eens mee. Eén en ander leidde tot na een brainstorming met Carl Vannieuwkerke tot de dagelijkse overhandiging van "de Fraye Odiel"  bij elke tourreportage. We zijn fier dat deze mensen onze Rumbeekse Odiel Defraeye opnieuw volop in de kijker hebben gebracht. 

 

Ik bracht journalist Sammy Neirynck die van Kuurne afkomstig is, in kontakt met Odila Vandekerckhove, het metekind van Odiel Defraeye. Onze inspanningen leidden tot het mooie interview dat werd uitgezonden op vrijdag 29 juni 2012 in Vive le Vélo, aan de vooravond van de Tour. Toen Sammy Neyrinck met mij en met Odila de reportage maakte kreeg ik na afloop van het interview zo'n fraaie Odiel overhandigd. Als initiatiefnemer van de Vrienden van Odiel Defraeye, koesteren we dit symbooltje dan ook met eerbied. 

 


Klik op de foto's voor deze te vergrotenZondag 22 juli 2012

Le Havre Parijs 15 de rit 317 kilometer - laatste rit


Odiel vertelt de rit van zondag 28 juli 1912  !

 

" Zou het vandaag lukken?

Om vijf uur start de ganse groep. Alleen Albini kan wegens ongesteldheid deze start niet meemaken.

Zou het nu lukken ? Diezelfde vraag komt maar steeds in mijn gedachten terug en begint me meér en méér te plagen. Voor Fécamp bereikt wordt, zijn er al een vijftiental renners van de hoofdgroep gescheiden en vergeten. Dan volgt een nieuwe uitval. Spiessens krijgt bandbreuk en dient ook de groep te verlaten. De hoofdgroep, met mij vooraan, bestaat nu uit Avaloine, Coomans, Van den Berghe, Thijs, Garrigou, Leonard, Lambot, Buysse en Borgarello. Wat verder komen Faber, Salmon, Tiberghien de groep vervoegen.

Zou het nu lukken ?

Gelukkig is het weder uitstekend !

Lambot doet een uitval maar wordt na een kwartier door de groep weer ingelopen. Kort daarop doet een bandbreuk hem lossen. Ook Faber en Coomans moeten door bandbreuk de hoofdgroep in de steek laten. Intussen is d' Hers bij de hoofdgroep aangekomen.

Te Gournay- sur - Marne bestaat die groep uit tien man. Hij snelt door terwijl ik even mijn banden herstel.  Daarna rijd ik mee met de volgende groep, samen met Faber, Coomans, Leonard en Ringeval zet ik deze laatste rit verder.

Zou het lukken ?

Na een kwartier, en met telkens één van de groep op kop, kunnen we weer de hoofdgroep vervoegen. Faber is echter nog niet tevreden en na een korte poos, schiet hij weer voorop. Enkele renners zijn onze groep komen vervoegen en schieten met ons de gevluchte Faber achterna.  Wanneer we hem te pakken  krijgen, en al Parijs naderen, doe ik met  Alavoine een krachtige poging.  't Gaat heel snel. Weldra zitten we voorop.  Alleen Garrigou klampt zich bij ons aan, niettegenstaande zijn hevige kniepijn.  Hij hangt werkelijk aan ons wiel.

Zou het nu echt lukken ?

Ik ben al een lange tijd voorop, zonder dat er één van mijn twee maten er maar een ogenblik aan denkt ook maar eens de leiding over te nemen.  Ik word die zware inspanning echt moe.  Onze snelheid vermindert geweldig en weldra zullen zeven tegenstrevers ons drietal te pakken krijgen.

 

De menigte langs de weg is ondoordringbaar geworden. Met ons tienen stormen we het Prinsenpark binnen. De grote mensenzee lijkt best op een dooreen kriebelende  bijennest en we horen lange eindeloze welkomstkreten uit die drukke menigte opstijgen. Op dat moment is de aandoening groot !

 

Zou het nu echt lukken  ?

Nee ! Want voor mij vormt er zich als een net. Geen opening blijft er groot genoeg om mij een doorgang te verlenen tot aan die gedroomde eindmeet en dat voor al de anderen.  Ik word vijfde in die laatste rit.  Terwijl Alavoine deze ritzege behaald.

 

Toch ben ik EINDOVERWINNAAR van deze RONDE van FRANKRIJK 1912 , daar mijn puntenaantal al maar mooier wordt. Garrigou bolde slechts als achtste over de eindmeet  en Christophe eindigde slechts als achttiende  in deze rit.

 

't Is Gelukt !

Wanneer merkleiders, vrienden en bewonderaars mij letterlijk overstelpen met roerende huldeblijken , dan voel ik een onmetelijke erkentelijkheid tegenover de wielersport ; mijn stoute droom  is nu echt werkelijkheid geworden. Alle ontberingen en alle vermoeienissen worden hierbij graag met een lach vergeten en ik voel me werkelijk de gelukkigste man van de wereld ! "

 

aldus letterlijk ODIEL DEFRAEYE

 

uitslag vijftiende rit

1 Alavoine  in 10 u 55' 1 " gemiddeld 28 km 200

2 Van Den Berghe   op één lengte

3 Leonard   op één wiel

4 Thijs         op één wiel

5 Defraeye Odiel  op één wiel

6 Buysse                op één wiel

7 Tiberghien         op één wiel

8 Garigou              op één wiel

9 Borgarello         op één wiel

10 Faber  gevolgd door het pelotonZondag 22 juli 2012

Luchon Bayonne 10 de rit - 326 kilometer


Odiel vertelt

 

" Deze tiende rit moet wel als de zwaarste van alle ritten worden beschouwd.  Tot overmaat van ramp kregen we nog een onweder, dat ons zes volle uren afmartelde. Toch bleef het aantal opgevers aan de lage kant. Wellicht kunnen we daaruit een voortdurende stijging van de rennerskwaliteiten afleiden.

De voorafgaande rustdag voorspelde echter niet veel goeds. Het westen zag er al maar dreigender uit. Die morgen werd ik door hevige donderslagen uit mijn slaap gewekt.

We verschenen met 58 renners aan de start. Die fel gedunde groep zou de Pyreneeën trotseren!

Om halfvier werd het startschot gegeven. Vol moed zette die kleine karavaan zich in beweging. De Peyresourdeberg is al in een nevelfloers gedompeld. Op de top maken we met drie Belgen - Buysse, Mottiat en Defraeye - en een paar Fransen  Alavoine en Christophe - geheel de hoofdgroep uit.  Ten gevolge van een lekke band viel Garrigou uit.

Bij de zware bestijging van de Tourmalet lijdt hij voor een tweede maal bandenpech.

Een zware regenvlaag zet alle sluizen open en we worden allemaal overstroomd. Vol ijver ga ik op jacht, de vluchtelingen achterna.  Christophe is nu mijn naaste tegenstrever. Eerst vind ik Buysse weer, die teveel van zijn krachten heeft geëist. Hij kampt al maar door met Salmon.

Ik ga hem voorbij en vind wat verder Christophe, Alavoine en Mottiat eindelijk weer.  Dit alles gebeurt voor we de top van de Tourmalet bereikt hebben.

En nog steeds valt de regen bij stromen.  In een wilde vaart stormen we naar beneden. Wat verder rijzen nieuwe bergen op. Een fel doorweekte Alavoine kan niet meer verder en moet in de eerste controle van klederen wisselen. Nog zo een 100 kilometer en deze lijdensweg is ten einde.

De jeugdige Mottiat dwingt alle bewondering af. Hij verricht echte wonderen als beginneling in de beroepsklasse.  Mijn doorweekte klederen beginnen het mij erg lastig te maken.  Een koude rilling voert door gans mijn lichaam.  Tijdelijk moet ik de leiders lossen.

 

Wat zal die kleine Mottiat tegen die taaie Christophe vermogen ? We naderen snel het einde. Zullen de vele ontberingen van deze zware rit zijn jong gestel niet op het laatste beslissende ogenblik neervellen ?  Na die tijdelijke verzwakking is te Bayonne het einde van die monsterrit voorbij.  Daar verneem ik een nieuwe Belgische zege. Een jeugdige Belg heeft een doorwinterde Franse Wielerheld verslagen.

 

Twee dagen later zal Mottiat moeten opgeven in de 11 de rit.  Hij had het hoogste peil van zijn kunnen geëist. Ook aan jeugdige krachten zijn grenzen gesteld.

 

Uitslag van de tiende rit

1 Mottiat L. in 14 u 19 ' 15 "

2 Christophe op drie lengten

3 Defraeye Odiel in 14 u 39 ' 52 "

4 Faber in 14 u 57 '55 "

5 Alavoine op één lengteZondag 22 juli 2012

9 de rit Perpignan Luchon 289 km


16 juli was voor mij een belissende dag. Op die dag werd ik wereld- kampioen op de weg.  Dit was een titel, die tot dan toe voor een Belg, als onbereikbaar aanzien werd.

Maar Lapize gaf het op, van zodra hij gezien had dat de strijd voor hem helemaal verloren was.

Graag had ik, tot het einde toe, met die grote kampioen willen strijden; niet om hem te vernederen, maar enkel en alleen voor de schoonheid van deze ongeëvenaarde wedstrijd verder te beleven. Na zijn opgave  had de ronde voor mij heel wat van haar strijdlust verloren.

 

Mijn bewondering voor Lapize was steeds groot en ze is er nu niet minder op geworden.  Mijn deelneming in zijn nederlaag is daarom ook heel diep en oprecht. Mijn vreugde en fierheid zijn daarnaast ook heel groot, een fierheid die ik aan een hele natie breng. Ook dàt zal Lapize zekerlijk begrijpen. 

 

De negende rit was vol afwisseling. Pas waren we twee uren ver of daar verspert een grote dennenboom de weg.  Voor we een besluit genomen hebben, zijn Buysse en Christophe er reeds van door.  Lapize wacht om te zien wat ik zal doen. Ik bestudeer Lapize en intussen vlucht het tweetal immer verder.  Louis Heusghem doet nu de groep versnellen.  Met negen nog andere renners komen ze aan de Aspetberg.

 

Ik bemerkt dat Lapize in moeilijkheden verkeert en dat ogenblik benut ik vlug om vooruit te schieten. De jonge Mottiat hangt aan mijn wiel. Nu bemerk ik dat Lapize achteruit blijft. Nu dient er niet meer geaarzeld te worden.  Ik versnel mijn tempo, Mottiat lost en ik ga Buysse voorbij, die onmogelijk kan aanhaken. Nu krijg is Christophe te pakken en ga ook hem voorbij.  Zo kom ik, alleen en geheel gelukkig, en tevens onwetend van de opgave van mijn felste tegenstrever, als eerste te Luchon aan. Ik heb mijn derde zege behaald.

 

Dat Lapize, die toch op de tweede plaats gerangschikt stond, het opgaf , deed me pijn.

Met die grote Franse Kampioen, trokken ook zijn twee maten , Crupelandt en Godivier zich uit die felle strijd terug.  Tijdens deze rit kwam er een zekere roering onder de renners.

Achter de Porte d' Aspet leidde Lapize de achtervolging achter de ontsnapten :  Odiel Defraeye, Marcel Buysse en Christophe. Plots maakte hij zijn  voethaken los, remde en maakte met zijn fiets een halve draai. Hij liet zich zachtjes de helling afglijden in de richting van Saint Girons. Aan de journalisten die hem ondervroegen antwoordde hij : " Waarom in dergelijke omstandigheden nog verder worstelen ? Gans de wereld werkt voor Alcyon. Alle Belgen helpen Defraeye, zo ze van zijn eigen groep zijn of niet. Ik heb er genoeg van , ik trek er uit !

Diezelfde avond verliet de ganse groep van " La Française" in blok de reeds flink gevorderde ronde.

 

Uitslag negende rit

1 Defraeye Odiel  in 10 uu 24 ' 57 "

2 Christophe in 10 u 27 ' 55 "

3 Buysse Marcel in 10 u 48 '

4 Coomans J in 10 u 54 '

5 Garrigou Gustave in 10 u 55 'Zondag 22 juli 2012

MARSEILLE PERPIGNAN - de achtste rit


Wat Odiel zelf vertelt over de achtste rit Perpignan Marseille

 

" Als vreemdeling voelde ik een uitgesproken tegenkanting aan.

Ik maande mezelf tot de grootstse voorzichtigheid aan en tot het besparen van al mijn krachten, voor alle ritten die nog komen moesten.

Tijdens onze vrije uren  op de rustdagen, kwam de Belgische groep samen.

Dan werd er veel gesproken over onze familie thuis, die zo gretig de uitslagen volgde.

De talrijke brieven en gelukwensen van vrienden en bewonderaars, verhoogden onze strijdlust  en gaven ons nog meer wilskracht dan ooit te voren.

De groep deelnemers is sedert ons vertrek uit de wereldstad al fel uitgedund.

Te Marseille laat de woelige massa geen vertrek toe.  Eerst om 3 u 15 ' worden we 8 km buiten Marseille gebracht en wordt daar het startschot gegeven. De ware ritten die al vooraf gingen manen alle deelnemers tot voorzichtigheid aan. De rit verloopt betrekkelijk kalm.

Die achtste rit kwam me ook als de gemakkelijkste over

Het was dan ook onvermijdelijk dat de aankomst in groten getale zou plaats hebben. Zo'n eindsprint leverde dan ook groot gevaar op.

In de eerste helft van de rit wa D' Hers op de loop gegaan. Deze jonge renner hield zolang stand tot hij in het zicht van de aankomst werd ingesloten en in de eindsprint bezweek.

Die eindsprint zal ik niet gauw vergeten. Met een groep van dertien man naderden we Perpignan.

Toen ik nu aan de mensenzee en aan de wimpels zag dat het ogenblik  van uitvallen gekomen was, vloog ik met forse pedaaltrappen vooruit.

Plots zag en hoorde ik heel wat rumoer aan de aankomstlijn. De controle was overrompeld. Vol kalmte kon ik inhouden. Borgarello rende nu in volle snelheid tussen de menigte en bereikte als eerste de eindmeet met Godevier in zijn wiel.

Die twee hadden er ook niets bij te verliezen, maar het minste ongeluk zou mij de vruchten van al mijn vorige inspanningen ontnomen hebben. Daarna zag ik Faber en Crupelandt erg gehavend uit de aankomstcontrole terugkeren..

Cristophe kwam slechts als zeventiende  aan en zette daarmee al mijn onrust opzij. Lapize die 38 punten scoorde, bleef me nog een lichte bedreiging, daar ik er slechts 36 samengebracht had. De twee hoofdleiders van de twee belangrijkste merken, de twee baankampioenen van de twee voornaamste deelnemende landen stonden kampend tegenover elkaar.  Wat een wedstrijd en toch... Van toen af voelde ik de zekerheid in mij groeien."Zaterdag 09 juni 2012

Achternichtje van Odiel Charlotte Vangheluwe


Het zal je grootoom maar wezen ! Dit is wat Charlotte Vangheluwe terecht en trots mag zeggen. Haar overgrootmoeder Hélène Defraeye was de zus van Odiel Defraeye. Haar moeder is Jaklien Depuydt, dochter van Odiel Depuydt. Hij op zijn beurt was de oudste zoon van Cyril Depuydt en Hélène Defraeye.

 

Odiel was een knappe coureur. Ook Charlotte heeft duidelijk iets méé van dat schoon volk van Fraykes !


Klik op de foto's voor deze te vergroten1 / 17 | Volgende pagina » |