Initiatiefnemer
Dirk Lievens

Zaterdag 27 oktober 2018

KOERS


In Roeselare werd het Wielermuseum vernieuwd en terug gebracht naar het Polenplein. De naam Odiel Defraeye zaal verdween en in de  tentoongestelde collectie is het speuren naar zaken die herinneren aan onze eerste Tourwinnaar van Rumbeke, sinds 1977 Roeselare.   Wij hebben Odiel nog niet prominent aanwezig  ontdekt in de tentoongestelde collectie. Wellicht voor wie goed zoekt is er nog iets te vinden. Laat het ons gerust weten. Donderdag 29 september 2016

Rotterdammers in de piste


De groep Rotterdammes op bezoek in de piste


Klik op de foto's voor deze te vergrotenZaterdag 24 september 2016

2 ROTTERDAMMERS VRIEND VAN ODIEL


Bezoek vandaag van 6  Rotterdammes op onze piste van Rumbeke.   Dirk Lievens leidt hen rond en Roger Vandekendelaere vertelt over hoe een piste fiets in elkaar steekt, de rechte vork, de verschillende vaste pionnen en kamwielen, de regels terzake opgelegd door de wielerbond en hoe men een omwenteling meet van een fiets. Twee mannen worden lid van het Genootschap van de vrienden van Odiel Defraeye , de  heer Alex Leenszwaart uit de Polyanderweg in HEEMVLIET  in  het land van AMELINGEN en de heer  Walter Dolk  uit de Mondriaanstraat uit BENGSCHENBROEK een gemeente uit het LANSINGERLAND .

Hartelijk welkom. Ze zijn onder de indruk van de piste maar zijn duidelijk wel ervaren rotten in het wielerleven. Fietsen graag en hebben kennis van fietsmaterialen, zien onmiddellijk wat er 'loos' is aan een fiets en leren iets bij over de culturele achtergrond waartegen de figuur van Odiel Defraeye tot leven komt.

 

De beide heren worden opgenomen in de orde van de Vrienden van Odiel Defraeye maar moeten passen voor een foto aan het standbeeld van Odiel . Ze moeten nog naar Michiels's filmmuseum en gaan morgen naar het Wiemu kijken in Roeselare. Tijd voor een bezoek aan de kleine tentoonstellingszaal van de Vrienden van Odiel in de tennisclub Rista ontbreekt eveneens.    Mensen met een druk programma , het kan gebeuren.

 

Maar in elk geval, een leuk bezoek en fijne mensen uit Rotterdam op bezoek.Vrijdag 15 juli 2016

Nieuwe vriend Thierry Samyn


Thierry Samyn van bloemen MAIKA uit de Meensesteenweg werd vriend van Odiel Defraeye ter gelegenheid van de verjaardag van Odiel op 14 juli 2016. Een memorabele dag. Die dag zou Odiel 128 jaar geworden zijn en won de Belg Degendt de rit op de Mont Ventoux . Tweede werd Serge Pauwels. Een unieke prestatie van de Belgen.

 

In het programma Vive le Vélo werd door de commentator Vannieuwerkerken dit eveneens in dezelfde woorden aangestipt. Hij schonk bovendien een klein Odielke aan de vrouw van Serge Pauwels die vroeger eveneens wielrenster was. Ze hebben samen een dochterjte dat luistert naar de naam Odile.  Serge Pauwels en zijn vrouw zaten zoveel jaar terug TV te kijken naar Vive le Vélo in 1912 en zochten een naam voor hun dochtertje. De dappere Odila Vandekerckhove kwam in beeld - 91 lentes jong- en vertelde over haar peter Odiel Defraeye en hoe ze naar hem genoemd werd.  De familie Pauwels vond Odile ook een leuke meisjesnaam en koos die naam voor hun kleintje dat binnen kort zou geboren worden.

 

Een goeie beslissing want in Frankrijk hadden de mensen in 1912 wel wat raar opgekeken toen ze de naam Odiel hoorden van de ronderenner uit België. Dit is een Franse gebruikelijke meisjesnaam en ze vonden dit wat leuk toen er een mannelijke Odiel uit België de ronde won.

Dus een biezonder welkom aan Thierry Samyn.

De avond van 14 juli 2016 werd later nog ontsierd door de gruwelijke aanslag op de promenade des Anglais in Nice waar méér dan 80 mensen de dood vonden bij wat vermoedelijk weer een terroristische aanslag met IS signattuur zal zijn.  Maar daarover was nog geen uitsluitsel op het moment dat ik dit nu neerschrijf.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenWoensdag 11 maart 2015

MILAAN SAN REMO EN DE LENTE


Zondag 22 maart PRIMAVERA

 

De Lente in het land ! Odiel wint in 1913  als tweede belg na Cyril Van Hauwaert de Primavera.

Nu op zondag 22 maart verreden met aankomst om de Via Roma in San Remo. Ik werd een keer vierde en vijfde zegt Patrick Sercu die om 10 na 10 het startschot geef tin Rumbeke van die 106 editie.  Samen met Dirk LievensDonderdag 05 maart 2015

22 maart 2015 ODIEL en MILAAN SAN REMO


Op 22 maart 2015 geven we om 10.10 uur het startschot van de 106 editie van deze wedstrijd in Rumbeke aan het standbeeld  van Odiel Defraeye. Ter zelfder tijd wordt ook de wedstrijd in Italie in Milaan op gang geschoten. Odiel Defraeye won in 1913  deze uitgave  Milaan San Remo.

 

Schutter voor het startschot op 22 maart 2015  is  Olympisch Kampioen  Patrick Sercu samen met Dirk Lievens, stichter van de Vrienden van Odiel Defraeye  !  Marc Demeulenaere levenswekker van de piste van Rumbeke, Kris Hanne voorzitter van het sportkomité van de Piste,  Curd Neirynck, initiatiefnemer van Fietsen in Harmonie en het zaaltje Odiel Defraeye op het Sportpark Rumbeke en het tenniscomplex, Kathelijn Vlaeminck, secretaris van de provinciale vereniging van Westvlaamse Wielrenners  en Walter Fictels, schoonbroer van Freddy Maertens zijn van de partij op de persontmoeting van dinsdag 10 maart 2015 aan het standbeeldje op het Kerkplein in Rumbeke. Het  genootschap  roept iedereen op om zich een ere lint van de Vrienden van Odiel Defraeye aan te schaffen.  Op zondag 22 maart gaat men de piste bezoeken en kennis nemen van de plannen van dit jaar om te eindigen in de zaal Odiel Defraeye bij VZW Rista van de tennisclub op het Sportpark Rumbeke. Op initiatief van VZW Rista en Curd Neirynck,   ziet u daar dankzij Dirk Lievens en Herman Laitem  van de Vrienden van Odiel Defraeye een mooie reeks van 17 panelen die het leven van Odiel en de geschiedenis van de Piste in beeld brengen.Donderdag 07 augustus 2014

Mandel senioren


Een dynamische groep Vlaamse senioren met Gerda Phlypo en Arlette Temperman op bezoek bij Odiel Defraeye.Dinsdag 08 juli 2014

Odiel Defraeye recoit le tour de France


Demain 9 juillet, un jour de gloire pour Rumbeke et son vainqueur Odiel Defraeye, le premier Belge qui gagne le Tour de France en1912.  Le Tour passe par Roulers et traverse l'ancienne commune de Rumbeke ou maintenant habite Patrick Lefevere, chéf  d'équipe Quick Step et  aussi que Freddy Maertens, le maillot vert plusieurs fois du Tour et grand pédaleur de sprint.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenDinsdag 08 juli 2014

ODIEL ontvangt morgen de RONDE van Frankrijk


Morgen woensdag 9 juli 2014 rijdt de ronde van Frankrijk door Rumbeke bij Roeselare. Daar werd Odiel Defraeye geboren op 14 juli 1888. “Op de juiste dag maar in het verkeerde land “ zei Henri Desgranges de eerste organisator van de Tour over de eerste Belg die ooit de Ronde van Frankrijk won.

Odiel Defraeye won de tiende editie in 1912 en werd als een volksheld in Brussel onthaald. Méér volk voor Odiel Defraeye dan voor het bezoek van de Franse Président blokletterden de kranten van toen. Defraeye was een fenomeen. Een borstelmaker uit Rumbeke werd van een eenvoudige volksjongen en jonge arbeider een nationale beroemdheid en een voorbeeld voor honderdduizenden jonge arbeiders. De jonge mensen wilden weten wat hun idool deed en zo werd de sportkrant geboren. Odiel Defraeye zorgde aan de vooravond van wereldoorlog I voor de democratisering van de wielersport toen de aankoop van een fiets nog evenveel kostte als vandaag een nieuwe wagen.

Het aantal verkochte fietsen steeg spectaculair. Te vergelijken met de doorbraak van I-pods, tablets en PC’ s in onze tijden. In 1913 won Odiel Defraeye Milaan San Remo. Méér info over zijn carriere op www.odieldefraeye.be. Met zijn 20.000 goudfranken van zijn overwinning bouwde hij een villa met daarbij een wielerpiste. Op die piste van Rumbeke leerde de jonge Patrick Sercu de knepen van het baanwielrennen. Een kort pistje met bijna loodrechte wanden. Vandaag een prachtige nieuwe openlucht piste aangelegd in 2012.

 

Dirk Lievens zorgde met zijn vrienden van Odiel Defraeye voor een mooi standbeeld in het centrum van Rumbeke met daarop het parkoers van de Ronde.

 

Een memorabele dag voor Rumbeke  ! 


Klik op de foto's voor deze te vergrotenDinsdag 17 juni 2014

Boek en bezoek het zaaltje van Odiel Defraeye


Wie wil vergaderen als verenging in het zaaltje van Odiel Defraeye kan dit probleemloos. Afspreken doe je met de verantwoordelijken van Rista in de Wervickhove straat 7A. Méér informatie bij Brecht Demees die de uitbating doet van het cafetaria.

 

Zeker de moeite !

 

Hier op de foto een beeld van de diverse panelen vooraleer ze werden opgehangen. Een indrukwekkende fotocollectie van Dirk Lievens die ook voor de teksten zorgde. Voor de medewerking van de foto's kon hij beroep doen op vele mensen zoal Herman Laitem, de familie Depuydt, het Wielermuseum, enz.


Klik op de foto's voor deze te vergroten1 / 35 | Volgende pagina » |