Initiatiefnemer
Dirk Lievens

Zondag 27 mei 2012

ALCYON : IJSVOGELS


De liefde en huwelijkstrouw  van ijsvogels is legendarisch. Het is ook met een grote inleving dat Tom Ternest in de Bottelarij de figuur van Odiel Defraeye neerzet. Alcyon, het wielermerk dat betrouwbaarheid, stevigheid en kwaliteit als basiswaarde voerde , koos voor de naam van deze ijsvogels als symbool voor de trouw waarmee uw 2 wieler u voortaan zou bijstaan.

 

Vier winnaars van de tour opéénvolgend reden met Alcyon. De verkoop van deze fietsen in België piekte dan ook toen Odiel Defraeye in 1912 de Ronde van Frankrijk won als eerste Belg.  Richard Bonte van Moorslede was vertegenwoordiger van het merk dat in België plande om 15.000 fietsen in 1912 aan de man te brengen.

 

Niets te doen tegen de kracht van Alcyon, zelfs de sterkste dieren, de leeuwen moeten het begeven !


Klik op de foto's voor deze te vergrotenWoensdag 23 mei 2012

De voorstelling van Henri Dejonghe


Nog een mooie foto van

 

Info bezorgd door Norbert Jacques en Nadia Geeroms,  Deken Wallaerstraat 40 in Beveren bij Roeselare.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenWoensdag 23 mei 2012

HENRI DE JONGHE en RITTEN VANLERBERGHE


Henri Dejonghe en Ritten Vanlerberghe, de renner van Lichtervelde.

 

Info bezorgd door Norbert Jacques, Deken Wallaerstraat 40 in Beveren bij Roeselare.Woensdag 23 mei 2012

HENRI DEJONGHE VRIEND VAN ODIEL


Vraagje foto betreffende personen bij Oscar Vandeweghe.
De man tussen de renners is hun fietsmaker Henri Dejonghe die
meerdere renners onder zijn hoede had. Zijn bijnaam was Witte Keunink want hij opende cafe Koning Albert open in de Ardooiesteenweg aan Batavia.
Hij had daar zijn smidse en velomakerij langs achter.
Heeft zelfs nog kaders gemaakt voor Rik Vansteenbergen voor de piste.
Henri Dejonghe zelf heeft nog gekoerst met Odiel Defraye en was kampioen van Belgie onafhankelijken in 1913 bij Alcyon.
Deze foto hebben wij zelfs liggen bij mijn ma en is bezorgd geweest  aan betrokkene.
Ik moet wel laten weten dat Henri Dejonghe mijn grootvader was.
Met vriendelijke groeten,
 
Jacques Norbert
Deken Wallaertstraat 40
8800 Roeselare


Vrijdag 18 mei 2012

ODIEL DEFRAEYE ET CHRISTIAN BORNOT


Odiel Defraeye vécu de 1926 à 1930 dans la Côte d'Or en Buncey. Le maire du village de 350 habitants maintenant est  l'agriculteur Bornot Christian, un homme sympa qui demeure son domaine  dans la rue Saint-Laurent 10 à 21400 Buncey. L'homme commet une ferme de 250 acres et est un quadragénaire dynamique et sportive. Il ne  sait rien de la passage de Odiel Defraeye mais van le chercher dans les archives municipales, dit-il. Avant de se retrouver d'abord avec monsieur le maire , je marchais le long de l'école où les enfants du degré première et deuxième année dans une petite classe enseignée par Mlle Marilyn ANAP. Elle était occupée à l'heure du déjeuner avec la préparation de sa classe et les leçons de l'après-midi, mais était tres acceuillante et heureux a me bien aider.  Donc nous sommes allés au bureau de tabac café et un restaurant où j' ai rencontré  la gérante aussi sympathique et  deux hommes du village voisin se rencontrent. M. Jan Guilleman origine de Nieport en Belgique a vécu depuis des années et des années à la Côte d'Or. Ses grands-parents étaient de Nieuwport et arrivaient en 1925 à près   à Buncey. Je demande s'il ya des Belges ou Flamands vivant dans Buncey. Il serait une autre vie agriculteur »dans la dernière maison du village en direction de Châtillon-sur-Seine, mais je n'ai pas eu le temps de toujours aller de pair. Je vous informe s' il y a des résultats de la recherche du monsieur  le maire.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenVrijdag 18 mei 2012

ODIEL, BUNCEY ET LE COTE D'OR


Odiel Defraeye woonde vanaf 1926 tot 1930 in de Cote d' Or in Buncey.  Burgemeester van het dorpje met 350 inwoners nu is de sympathieke landbouwer Christian Bornot en hij woont in de Rue Saint Laurent 10 in 21400 Buncey.  De man begaat een hofstede van ongeveer 250 hectare en is een dynamische  en sportieve veertiger. Zelf weet hij niets van het verblijf van Odiel Defraeye maar ik zoek het op in het Gemeentelijk Archief zegt hij. Vooraleer bij de burgemeester terecht te komen liep ik eerst langs in het schooltje waar de kinderen van het eerste en tweede leerjaar in een graadsklasje les krijgen van juffrouw Marilyn Anap. Zij was volop bezig over de middag met de voorbereiding van haar klasje en lesjes na de middag maar stond me toch graag te woord. Dan maar naar het café tabac en restaurant waar we bij de sympathieke uitbaatster ook twee mannen van het naburige dorp ontmoeten. Mr Jan Guilleman is van Nieuwpoort afkomstig maar woont al sinds jaar en dag in de Cote d' Or. Zijn grootouders waren van Nieuwpoort en zijn rond 1925 naar Buncey verhuist. Ik vraag of er nog Vlamingen of Belgen wonen in Buncey. Er zou nog een 'agriculteur wonen in het laatste huis van het dorp richting Chatillon sur Seine  maar ik vond de tijd niet om daar nog langs te gaan. Benieuwd of de opzoekingen van de burgemeester resultaat zullen kennen.

 

Monsieur Le Maire Christian Bornot gère une exploitation d'agriculture familiale d'environs 250 hectares. " Je n' ai pas entendu des histoires du  passage de Odiel Defraeye à Buncey mais je recherce dans les archives et peut être des personnes agés se rappellent quelque chose. En tout cas,  c'est agréable de savoir que le premier Belge qui a vaincu le Tour de France était aussi habitant de la petite commune Bourguignonne Buncey.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenWoensdag 02 mei 2012

FAMILIENIEUWS


SIDONIE SIOEN de moeder van Odiel Defraeye samen met Louise Ghekiere, de  zuster van Marie Ghekiere en zij is  de echtgenote van Cyriel Defraeye

 
Het kleine kindje  is  Annie Uyttenhove dochter van Roza Jacques die de oudste dochter is van René Jacques en Louise Ghekiere.
 
Mooie herinneringen van een levendige familie rond Meterke Sioen ! De moeder van Odiel Defraeye.
 
Het oude meterke had zoals zovele Vlaamse vrouwtjes altijd haar kapke of haar mutske op het hoofd.
 
De info werd ons aangeleverd door Hilde Penners. Bedankt vriendin van Odiel !


Zondag 29 april 2012

CYRIL DEFRAEYE broer van ODIEL


Cyril Defraeye 1908 was de jongste broer van Odiel. Er is een foto van de  vader van Willy Van de Kerkchove uit de Jan Eyckstraat waaruit die als kleine jongen samen met Cyril die in het midden staat , is afgebeeld.  De foto staat in het boek van Herman Laitem, Odiel Defraeye een vergeten Belg.

 

Cyril Defraeye was gehuwd met Maria Gekiere. Dit huwelijk bleef kinderloos. Een zus van Maria huwde met een zekere Jacques en hun dochter  is Dina Jacques.  Haar dochter is Hilde Penners.

De kinderen van de zus van Marie Gekiere waren veel op bezoek bij hun tante Marie en hadden er een goeie band mee.

 

Cyril woonde in een mooi herenhuis waar nu kachels Cardoen gevestigd is. Hun geburen waren de familie Vanoverberghe.

 

Cyril was een vrolijke man die heel veel fratsen uithaalde en zijn laatstse levensdagen sloot in het rusthuis in Rumbeke. Hij staat daar bekend als een legendarisch figuur !


Klik op de foto's voor deze te vergrotenZondag 29 april 2012

REMI DEFRAEYE broer van ODIEL


Remi Defraeye was de broer van Odiel. Hij zou ook koersen maar veel weet ik daar niet van. Hij hield een tijdje de Afspanning open op de hoek van de Oekensestraat en de Izegemsestraat. Op de foto hierbij de Afspanning anno 1981.

 

Kinderen van Remi Defraeye en Madeleine Decaesstecker waren Jozef gehuwd met Rosa Callewaert , Jerome, Julien en Godelieve en Simonne die huwde met Gilbert Platteeuw.

Na het overlijden van Remi Defraeye in 1936 hertrouwt zijn weduwe met Gerard Brabant.

 

De oudste zoon van Remi Jozef wordt later schilder behanger in de Hoogstraat in Rumbeke waar beenhouwer Deweerdt later woonde - nog later viswinkel - en vandaag bewoond door Robrecht Vanhuyse - net tegenover de Koestraat.

 

Naast café De Afspanning was een kleine smidse en dit was de fietsenzaak van Remi Defraeye. - vermoeden we -   Later zal  de jaren 1980 is de uitbater een zekere mevrouw Seys van Beitem afkomstig en samen met haar partner wordt daar een bescheiden restaurant gestart.  Het is haar partner die het iniatief neemt om de grote prijs Odiel Defraeye voor nieuwelingen op touw te zetten. Ere wie ere toekomt ! Maak u bekend.

 

Naast de café de Afspanning waar nu het herenhuis van de kachels Cardoen is woonde vroeger ook Cyril Defraeye, de broer van Odiel. Dit gezin verhuisde later naar de Oekensestraat.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenZondag 29 april 2012

DANIEL DEFRAEYE, zoon van ODIEL


Daniël Defraeye was de tweede zoon van Odiel Defraeye.  Hij huwde met Mariette van Stockeren en kreeg een dochter Yvette Defraeye die huwde met Jacques Piérard. Hun zoon is Olivier Piérard. Odiel Defraeye  is dus zijn overgrootvader. Daniël hield met zijn vader Odiel  de zaak open aan de kust. Later verhuisde men naar Brussel. Hij was er ondermeer kelner in het stationsbuffet van het Brusselse Centraal Station in de jaren vijftig.


Klik op de foto's voor deze te vergroten| « Vorige pagina | 2 / 17 | Volgende pagina » |