Initiatiefnemer
Dirk Lievens

Zondag 18 maart 2012

GRENOBLE NIZZA - LAPIZE wint


Tijdens de rustdag in Grenoble  werd ik met de beste zorgen omringd, zegt Odiel Defraeye.

Zo kon in me bij de aanvang van de rit Grenoble Nizza fatsoenlijk verweren.

De tegenstrevers hadden er natuurlijk op gerekend, om me in deze rit af te maken, wat des te gemakkelijker moest gaan , doordat we de ALLOS en de VARS  moesten bestijgen.

Maar gaandeweg verbeterde de knie, en toen Lapize zijn goed voorbereide aanval deed op de ALLOS, was ik de enige die zijn wiel kon houden . Wij begonnen samen aan de bestijging van de VARS, waar ik bandbreuk leed. Lapize won die rit met 7 minuten voorsprong. Ik behaalde de tweede plaats. Zondag 18 maart 2012

DE GEVREESDE GALIBIER


Tijdens de vierde rit deed ik een erge val, vertelt Odiel aan Karel van Wijnendaele.

Met het gevolg dat ik mijn knie bezeerde.

's Avonds was hij erg gezwollen. 's Anderendaags nog meer. Ik kon hem moeilijk plooien. Gelukkiglijk hadden we een rustdag te Chamonix, maar daags nadien moesten wij naar Grenoble, over de zo gevreesde Galibier ! Wat zou dat worden?

- Wat ik op die Galibier geleden heb, dat kan ik niet vertellen.

Er is geen pen scherp genoeg om dat weer te geven.  Tien, twintig keren stapte ik af, op de Galibier, met het vaste voornemen om op te geven. Maar Ludovic, die er telkens als de kippen bij was, om het me te beletten.

- Maar ik kan niet meer : 't is  te verschrikkelijk !

- Dat betert als ge boven zijt !

- Ik krasselde dan maar naar boven zo goed het ging. Onnodig te zeggen, dat de tegenstrevers niet naar me wachtten.  Het is op die dag dat ik Lambot leerde kennen, die op de Galibier bewees over veel klimmerskwaliteiten te beschikken.  Hij was met tijdens de bestijging voorbijgestoken , en hoe het kwam weet ik niet, maar beneden de berg had ik hem te stekken. Ik zou met hem de overige negentig kilometer afleggen.  Onderweg leed ik onzegelijk veel pijn in mijn knie, en 'k wilde voortdurend opgeven. Maar 't is Lambot die me bezwoer door te zetten, en me zodanig opbeurde dat ik mijn pijn vergat, en er op de duur weer een hoog tempo hing inhouden; om tenslotte een negende plaats te nemen.  Maar om het even : in die rit heb ik bloed gezweet.

Foto van de vierde etappe in 1913 !


Klik op de foto's voor deze te vergrotenZondag 18 maart 2012

OVER DE KLIM VAN DE BALLON D'ALSACE


Odiel vertelt over de bestijging van de Ballon d'Alsace

We kwamen aan de voet van de Ballon. Vijftien renners samen , dertien ervan stopten om het wiel te draaien, en van verzet te veranderen. Ik reed door. Dupont eveneens. 

Wat verder begeeft deze.  Halfweg stap ik af om ook mijn wiel te draaien.  Intussen hebben Lapize, Garrigou en Christophe me vervoegd. Wij komen samen boven.  Bij het naar beneden rijden  heeft Lapize bandbreuk. Wijj verhogen het tempo. Christophe zoekt te ontsnappen. Ik laat begaan, om alleenlijk Garrigou te bewaken.  Later bleek dat ik me misrekende, en Christophe gevaarlijker zou worden dan Garrigou. Eerstgenoemde won de rit. Ik klopte Garrigou in de sprint.Zondag 18 maart 2012

MEESTERSCHAP van ODIEL


Afgezien van zijn inzinking in  NIZZA MARSEILLE  heeft Defraeye in 1912 een onbedingd en onvoorwaardelijk meesterschap  betoond, waar alleen dat van René Pottier in 1906 en dat van Lucien Buysse in 1926 , kan vergeleken.

 

In de eerste rit reed hij bandbreuk en had allerlei tegenslagen te verduren.

Maar hij won de tweede, de zevende  en de negende rit, en in de overige  kwam hij steeds tussen de vier eerste binnen, om ten slotte te winnen met 49 punten, terwijl zijn naaste tegenstander Christophe - 108 punten boekte.  Garrigou 140.  Die cijfers spreken de duidelijkste taal over zijn meesterschapZondag 18 maart 2012

WIE WAS DE BESTE RONDERENNER ?


Op een zekere keer vroegen wij - Karel Vanwijnendaele - aan Alcyon's sportbestuurder: Welke renner is de beste Ronde van Frankrijk renner  die ge gekend hebt ?

De beste ? ' t Is moeilijk om  zeggen. Maar de sterkste  was Faber, lijk Christophe de taaiste was. De meest begeesterende  Marcel Buyse en de sierlijkste Odiel Defraeye.

Dat komt ongeveer neer op wat wij schreven in ons boek  HET RIJKE VLAAMSE WIELERLEVEN Buysse was onstuimiger, Defraeye meer artist.

 

Op de foto Karel Vanwijnendaele.


Klik op de foto's voor deze te vergrotenZondag 18 maart 2012

GARRIGOU EN ODIEL DEFRAEYE


Garrigou was de overwinnaar van 1911 en de favorit van Alcyon voor 1912.  Maar hier moest hij het onderspit delven voor een kunstiger Defraeye, schrijft Vanwijnendaele in zijn Mensen Dingen uit de Ronde van Frankrijk.

" Dat Alcyon in 1912, bij de uitzet meer op Garrigou rekende dan op Defraeye moet ons niet eens verwonderen, vermits deze nieuw was , en de andere kon rijden met de bevindingen van een overwinnaar.

En als Defraeye dan bij de betwisting van de tweede rit, Duinkerke - Longwy, onderwege een onbedingd meesterschap betoonde, ging Ludovic ( de sportleider) ernaast rijden om te zeggen :  Als ge kunt ontsnappen  en Garrigou op sleeptouw nemen, ligt er een flinke geldelijke beloning aan vast. - Hij moest het me geen tweemaal herhalen; aldus Defraeye, en bij het dwarsen van Hirson, ga ik naast Garrigou rijden  om te zeggen: " Neem mijn wiel, want ik ga weglopen"

Defraeye demarreerde. Garrigou sprong mee, en ze kwamen te Longwy toe  met 9 minuten voorsprong op Christophe die derde was. Een bijzonderheid waaruit blijkt dat Defraeye zoveel sterker was in die rit.

Wij laten 't hem zelf vertellen:

- Garrigou rekende er sterk op die rit te winnen.  En hij betastte me onderwege, om het te vernemen of ik me tegenweren zou. Maar ik gebaarde niet te begrijpen, noch te verstaan. De sprint kwam, en tot mijn groot spijt stelde ik vast dat mijn voorband aan het leeglopen was. Maar 'k miek me des te nijdiger, en 'k won toch die sprint met twee lengten. Onderweg had me meermalen de lust en de bekoring bekropen, om Garrigou te lossen en achter te laten.  Want dat kon ik, waar en wanneer ik wilde. Maar Ludovic kwam zo dikwijls tussen om te zeggen, " dat de beloning maar verdiend kion worden, als ik Garrigou meetrok tot in Longwy !  

 

Op de foto Garrigou, verder Maurice Brocco, Eugène Christophe en Odiel Defraeye


Klik op de foto's voor deze te vergrotenDonderdag 15 maart 2012

NIEUW BOEK OVER ODIEL


Herman Laitem biedt u de kans om Vóór- in te tekenen op het nieuwe boek over ODIEL DEFRAEYE, FENOMEEN, het pakkende leven van de eerste Belgische Tourwinnaar

 

Garengenaaid met harde kaft, formaat 22x 27, 192 blz, méér dan 200 unieke foto's uit private archieven.

HOE BESTELLEN ?

Boekhandelsprijs 35 euro

Verschijnt op zaterdag 2 juni 2012

Voor- intekenaktie tot 1 mei 2012

door het juiste bedrag over te schrijven naar  BE 74 4427 0569 2107  ( BIC KREDBEBB) van Pinguin Productions  - 29,5 Euro voor 1 mei

 

Voorintekenaars kunnen het boek afhalen in het WIEMU in Roeselare op zaterdag tussen 14 en 16 uur. Of op de wielerbeurs in Winkelse - Delle op zaterdag 16 juni tussen 9 en 13 uur.

 

€ 35 voor wie voorintekent en het boek wil opgestuurd krijgen. Stevig verpakt en verzonden naar het adres van de betaler.

 

Bestellen kan ook vanaf 2 juni 2012 - overschrijven van € 40;5  naar BE 74  4427 0569 2107 ( BIC  KREDBEBB) van Pinguin Productions.

 

Info www.fenomeendefraeye.be

Contact Geert Vandenbon - 09/ 363 84 40    E. geert@pinguinproductions.be


Klik op de foto's voor deze te vergrotenMaandag 05 december 2011

ODIEL HERLEEFT IN FILM


Dit is wat de pers maakte van onze avond waar we aankondigden dat we de oud renners van de piste van Rumbeke zouden laten vertellen. De grondstof voor een film die we willen monteren met een verhaal over Odiel en zijn piste. Deze avond vond plaats op zaterdagavond  26 november 2011 . Heel wat oud renners en belangstellend publiek waren aanwezig.Maandag 05 december 2011

Johan Bovyn met KLEENGEDICHTJES OVER ODIEL


 

Van op "psssste"

 

In het wiel van Odiel

sterft hij met hart en ziel.

Lóssend : " pssst",

als ventiel.

 

 

 

 

over Odiel Defraeye die een ' Tour ' uithaalde

 

 

" Only the lonely"

 

En bijt hij in het zand,

dan roept hij : " Lekke band"

( Herstellen moet hij zélf:

dát loopt pas uit de hand).

 

25.11.2011 Johan Bovyn.Zondag 13 november 2011

MARCEL VERGOTE VERTELT


Marcel Vergote, één van de landbouwers die op zondag morgen zit te kaarten in het Oud Stadhuis op het kerkplein in Rumbeke. "  Ik zie het nog voor mij. Cyriel Depuydt de schoonbroer van Odiel vertelde dikwijls dit verhaal dat hij uit de mond van Odiel zelf gehoord had. "

Odiel reed in de bergen en het donderde en weerlichtte. De donder sloeg in vlak voor zijn voorwiel en Odiel reed voort. Toen Cyriel &  de luisteraars vroegen  hem vroegen of hij niet was afgestapt of benauwd was , zei hij  droogweg over zichzelf in de derde persoon : " Odiel reed voort, 't was daar niet aan  !  "  En dan bedoelde hij die velo. 

 

Het doet me denken aan het verhaal dat Herman Laitem beschrijft over Daniël Defraeye die met zijn vader een nacht op zee was met wilde zee. Zijn vader at nen haring en sliep. Daniël kon geen oog toe doen van de schrik. Zoek het maar es op in het boek van Herman Laitem, Odiel Defraeye, een vergeten Belg !| « Vorige pagina | 4 / 17 | Volgende pagina » |